Satoshi Nakamoto'nun yaşamını anlatan roman 'GENESIS' okuyucusu ile buluştu

Ekovizyon Dergisi Genel Yanın Yönetmeni Adnan Ateş, Bitcoin'in mucidi olarak bilinen Satoshi Nakamoto'nun yaşamını konu alan bir roman kaleme aldı.

Satoshi Nakamoto’nun yaşamını anlatan roman ‘GENESIS’ okuyucusu ile buluştu

Bitcoin çıktığı günden bu yana merak edilen bir şey vardı. Kripto teknolojisi ile donatılmış olan bu paranın mucidi kimdir? Bitcoin’in tedavüle girdiği 3 Ocak 2009’dan bu yana birçok kişi gerek popüler olmak için ve gerekse dikkatleri üzerlerine çekmek için ‘Benim’ dedi ama çok geçmeden anlaşıldı ki bunların hepsi sahte ve gerçeklerle alakası olmayan kişiler. Gerçek adı ‘Satoshi Nakamoto’ olan Uzakdoğu kökenli bir akademisyen duyurmamasına rağmen medya onu gösterdi. Şahıs daha sonra avukatı aracılığı ile yaptığı açıklamada kendisinin olmadığını söyledi. Bitcoin çıktıktan sonra 13 yıl geçmesine rağmen gerçek Satoshi Nakamoto’nun hala kim olduğu bilinmiyor.

Blockchain ağının ilk blokunu yani zincirin ilk halkası olan ‘Genesis’i oluşturan ve bu ağda teknik donanım ile veri hizmeti verecek olan madencilere ödül olarak Bitcoin’i veren Satoshi Nakamoto kimdir?  

Blockchain’in doğduğu tarih olan 3 Ocak 2009 yılından bu yana Blockchain ve Bitcoin hakkında araştırmalar yapan İstanbul merkezli ekonomi & finans dergisi Ekovizyon’un Genel Yanın Yönetmeni Adnan Ateş, Bitcoin’in mucidi olarak bilinen Satoshi Nakamoto’nun yaşamını konu alan bir roman kaleme aldı. Romana Blockchain’in ağının ilk halkası olan ‘Genesis’ adını veren Ateş, eseri hakkında şunları söylüyor;

“2011 yılında genelde Blockchain’i özelde ise Bitcoin’i teknik olarak kaleme aldığım kitabımı kapak tasarımı dâhil bitmesine rağmen baskıya gönderme fırsatım olmadı. Sürekli ve hızlıca değişen bir teknolojiden bahsediyorduk. Sektör hakkında okumalarıma hiçbir zaman ara vermedim. Panel, toplantı ve söyleşiler ile kitlere Blockchain’i ve Bitcoin’i anlatmaya devam ettim. İlk yıllarda insanlar çok değişik tepkiler veriyorlardı. Ponzi, lale balonu ve karşılığı olmayan bir paradır diyenlerde oldu. Maalesef kod bilgisi olmayan ve insanın kendisi ile rekabet eden bir canlı olduğunu idrak edemeyen birçok kişi konuya bırakın destek vermeyi hatta karşıt propaganda yapmaktan da geri kalmadılar. Çok geçmeden muhalif olmayı bir yetenek sanan bu kişiler Aralık 2017’de Bitcoin 19.800 dolar seviyelerine geldiğinde yani 20.000 doları test ettiğinde muhalif olma pozisyonlarını yavaş yavaş terk ettiklerine şahit olduk. Riski göze almak kesinlikle başarılı insanların mükemmel bir davranışıdır ama riski daha erken göze almak her mükemmel insanın sahip olduğu bir davranış değildir. Uzun yıllar taş bittiği için taş devrinin bitmediğini anlatmaya çalıştım insanlara. Cebimizde ki para neyimize yetmiyor diye sorular geliyordu. Ama insan sürekli kendisi ile yarışan bir canlı. Maalesef bazı insanlar için yeni bir teknolojiye inanmak o kadar da kolay olmuyordu. Aradan geçen süre zarfında sektörel okumalarıma hiç ara vermedim. Herkesin merak ettiği Satoshi Nakamoto’yu anlatan bir roman yazmaya karar verdim. Dünyada kendi alanında bir ilk olan bu roman yaşanmış veya yaşanması mümkün olan bir hayat hikâyesi.  Her ne kadar roman kurgu olsa da romanda rol verdiğim karakterler kesinlikle var idiler. Romanda okuyucu ile paylaşmak istediğim ana fikir aslında itiraf etmem gerekirse Nakamoto’nun kim olduğu değildir. Bir kişi midir? Bir ekip midir? Bir şirket veya bir devlet kurumu mudur? Bunlar tartışmaya müsait ve teyide muhtaç konular. Vermek istediğim mesaj ne oldu da bu teknoloji ortaya çıktı? Hangi ihtiyaca cevap veriyor? Blockchain ağı gelecekte yaşamımızda neler değiştirecek sorularına cevap vermek istedim. Nakamoto’yu lise yıllarından alıp üniversite son sınıfına kadar götürerek bu süreçte yaşadığı olumsuz hadiselerin onu bu teknolojiyi bulmaya zorladığını anlattım. Olup bitene artık büyük pencerelerden bakmaya gerek yok. Bir ödül olarak madencilere verilen Bitcoin artık herkesin dilinde ve dijital cüzdanında. Ve insanlar bu para ile hayallerinde ki her şeye sahip oldukları Kripto paranın miktarı kadar erişebiliyorlar. Blockchain’den birçok teknoloji ve para türedi. Ethereum ve diğer altcoinler. NFT ve Metaverse’den hiç bahsetmiyorum.”

Tüm dünyanın merak ettiği Blockchain ve Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto’nun yaşamını anlatan roman olan ‘Genesis’ Mavi Fikirler Yayınevi tarafından çıkarıldı. Kitap hakkında daha geniş bilgiye www.genesisbook.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Blockchain’in doğduğu tarih olan 3 Ocak 2009 yılından bu yana Blockchain ve Bitcoin hakkında araştırmalar yapan İstanbul merkezli ekonomi & finans dergisi Ekovizyon’un Genel Yanın Yönetmeni Adnan Ateş, Bitcoin’in mucidi olarak bilinen Satoshi Nakamoto’nun yaşamını konu alan bir roman kaleme aldı.

Kaynak: EKOVİZYON DERGİ – ekovizyon.com.tr