Sağlıklı yaşam yürüyüşü Güngören'i ayağa kaldırdı

AHA İSTANBUL - 3-4 Ekim Dünya yürüyüş gününde Güngören sağlıklı yaşam için sokaklara çıkarken kimileri de bisikletiyle yürüyüşe katıldı

Ülkemizde her yıl kutlanan “3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü “ kapsamında, Güngören İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün koordinasyonunda; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Güngören Belediyesi’nin işbirliği ile  “Harekete çocuklukta başla, sağlıklı yaşa” temalı yürüyüş düzenlendi. Güngören Kaymakamlığında başlayıp Aliya İzzet Begoviç Parkında tamamlanan yürüyüşe ilçedeki kamu kurumlarının yöneticileri, personelleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.Etkinliğin ev sahipliğini ilçe sağlık müdürü Dr. Arzu Aydınlı yaparken  İlçe milli eğitim müdürü Yusuf Kahraman, güngören belediyesi kültür müdürü Abdulkadir Altınhan, Tarım ve Hayvancılık  ilçe müdürü Gökan Ulutaş, Kaymakamlık sosyal hizmetler vakıf müdürü ve ismini sayamadığımız kamu kurum görevlileri ile  çok sayıda öğrenci ve velilerde yürüyüşde yerlerini aldılar. 

Etkinlik alanında uzman eğitmenler eşliğinde egzersiz ve bisiklet turu yapıldı. Ayrıca İlçe Sağlık Müdürlüğü diyetisyeni tarafından boy kilo ölçümü yapılarak beden kitle indeksi yüksek çocuklar ve yetişkinler sağlık kurumlarına yönlendirildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması ” sonuçlarına göre toplumumuzun %71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlendi.

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler insanların daha rahat yaşamasına yol açarken daha az hareket etmelerine neden oldu. Hayatımızda bazı düzenlemeler yaparak hareketsizliğin neden olduğu hastalıkları büyük çoğunlukla engelleyebiliriz.

COSI-TUR 2016 verilerine göre çocukluk çağı obezite ve fazla kiloluluk 2. Sınıf öğrencilerinin 1/4’ü obez (%24.5) veya fazla kilolu iken ortaokul öğrencilerinde bu oran yaklaşık 1/3 (%30.1) tür. Lise öğrencilerinde ise fazla kilolu veya obez öğrenciler tüm lise öğrencilerinin 1/5 (%20.6)’ini oluşturmkta.

Bakanlık tarafından yürütülmekte olan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında Fiziksel Aktivite Eylem Planı 2019-2023 hazırlandı.

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra  yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.”

Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Ülkemizde de her yıl “3-4 Ekim  Dünya Yürüyüş Günü” çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İlçemizde de tempolu yürüyüşü, hayatımızın bir parçası haline getirebilmek için halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme  konusunda etkinlikler düzenlendi.