Rusya Krizi Merter'i Kalbinden Vurdu
Düşürülen Rus uçağı sonrası değerlendirme yapan Ceylan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Cumali Ceylan, tekstilciler olarak büyük kayıplarının olduğunu, asıl felaketin daha gelmediğini bunun bir başlangıç olduğunu dile getirdi.
Rusya ile son günlerde yaşamış olduğumuz kriz neticesinde iki ülke arasında ekonomik alanda bir bunalım dönemi başladı. Rusya uçağının düşürülmesi ve beraberinde gelen Türk mallarına konulan ambargo sonrası tekstilciler değerlendirme yaptı. İş adamları Rus krizinde başta medya olmak üzere hemen hemen herkesin yaş meyve ve sebzeye baktığını söyleyen yetkililer asıl önemli kaybı tekstilcilerin yaşadığını vurguladı. İşte Merter Tekstilci İş Adamlarının gerilen Rusya-Türkiye krizi hakkında önemli değerlendirmeleri:
Merter Sanayici ve İş Adamları Derneği (MESİAD) Başkanı Yusuf Gecü, ”Rusya’ya hazır giyim ve tekstil hammaddesi alanında %20 ihracatımız bulunuyor, bu gerçekten önemli bir miktar. Rusya-Türkiye krizi Merter Tekstilcilerini olumsuz yönde etkiledi. Bu olayın uzun sürmemesini temenni ediyoruz. Çünkü Rusya bizim için önemli bir Pazar. Elimizdeki hazır giyim ve tekstil hammaddelerinin 4’te 1’ini Rusya’ya gönderiyoruz. Zarar konusunda tam bir rakam veremeyiz ancak zararımızın olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Biz iş adamları olarak bu olayların duygusal değil de daha çok ticari olarak bakmamız gerekiyor” dedi.
Akçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Dölek’te bu konu hakkında yaptığı açıklamada, “Yaşanan Olayla tabii ki de tekstil sektörünü derinden etkilemiştir. İş adamlarımız ve yatırımcılarımız bu krizin aşılması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Rusya ile alışverişimiz ekonomik alanda çok büyük bütçelere tekabül etsede İran, Irak pazarlarında yaşanan olaylarla beraber sektörümüzü çok ciddi olarak etkilemektedir. Siyasetçilerimiz bu krizi kısa zamanda aşacaklarına canı gönülden inanıyorum” şeklinde konuştu.
Ceylan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Cumali Ceylan’da bu krizi şöyle değerlendirdi, “ Krizin asıl büyük etkisi daha belli olmadı asıl bundan sonra olacaklara bakmak lazım. Bu konuda sadece Rusya değil İran var Irak var Suriye var geriye Pazar olarak Cezayir ve Azerbaycan kalıyor. Bugün Türkiye’nin % 40’ı tekstilden geçiniyor. Rusya bizim için çok büyük bir Pazar. Bu bir felakettir ve daha başlangıçtır. Bizim işimiz Rusya, Irak, İran, Mısır, Suriye, Azerbaycan ve Cezayir ile ama baktığınız zaman Azerbaycan ve Cezayir dışında bir Pazar kalmadı elimizde umut ediyoruz ki bu ülkelerle bir sorun çıkmaz” dedi.
Eski MESİAD Başkanı ve Tuna Kumaşçılık Yönetim Kurulu Başkanı Halit Tuna’da son yaşananları şöyle değerlendirdi, “Rusya bizim için önemli bir liman bu konuda benim söylemek istediğim tabiî ki de son yaşanan gelişmeler noktasında üzüntülüyüz. Çünkü Rusya bizim önde gelen pazarlarımızdan bir ülke ve Rusya ile birlikte doğan bazı ülkelerle de yaşanan sıkıntılarımız oluştu. Biz tekstilciler olarak bu olayların daha fazla uzatılmamasıdır” dedi.
Haber: Abdulmuttalip ALNIAÇIK