Güngören Arakan mazlumların dertlerini dert edindi
AHA / BANGLADEŞ - Myanmar'da yaşanan zulüme sessiz kalmayan Güngören İHH, Arakan mazlumlarının dertlerine ortak olmak için Bangladeş - Myanmar sınırındaki Cok's Pazar'da ki mülteci kamplarında mazlumların yanı başında yerini aldı.
Güngören İHH Şube Başkanlığı’nı Nurettin Seyyar başkanlığında yola çıkan kafile önce Dhaka’ya ulaşırken kısa bir moladan sonra yeniden iç hatlarda uçarak Cok’s Bazar şehrine ulaştı. İHH kamp koordinatörü tarafından karşılanan heyet konaklama alanına götürülerek burada Arakan mazlumlarına yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bir günlük konaklamadan sonra ertesi gün sabahı ilk kamp yerine hareket eden heyet Cok’s Pazar bölgesi Mynmar bölge sınırına 2 km kala kamp alanına ulaştı. Burada Bangladeş askerleri denetiminde dağıtım merkezi olarak kurulan alana biriken Arakanlı mazlumlar verilecek yardımı almak için sabahın erken saatlerinde gelen yaşlı, kadın, çocuklar verilecek yardımı barındıkları derme çatma yerlere götürerek o günün nasibini almaya saatler saydılar. Hazırlanan erzaklar başkan Nurettin Seyyar, heyette yer alan Birol Tugun, Aydın Hacıabdullahoğlu, İsmail Ortak ve Mustafa Akbaba eliyle mazlumlara tek tek dağıtıldı. Gıda maddesi bulunan çuvalları kimi zaman yaşlılar alırken kimi zamanda aldığı çuvalın ağırlığından daha küçük çocuklar sırası geldiğinde çuvalı alıyorlar. Sırada bekleyen elinde çocuklu annelerin durumu ise ayrı bir dram. Verilen erzakları taşımak için elindeki bebekle girdiği şekiller ise dramın bir başka boyutunu gösteriyor. Yapılan yardımları alan mazlumların gözlerindeki ışıltılar, dudaklarında beliren gülümsemeleri teşekkür etmeye yetti ve arttı bile. Dağıtımı gerçekleştiren İHH gönüllüleri mazlumların yanı başında olmanın, onlara bir nefes kadar yaklaşmanın dertlerine ortak olmanın mutluluğunu yaşadılar.
Kampda yapılan dağıtım sonrası İHH’nın özel izni ile yapılmış bambu kamp alanına pirinç tarlaları arasında ulaşarak yapılan çalışmaları yerinde incelediler. 650 bin kişinin yaşadığı kamp alanında İHH Bagladeş hükümetinin izin verdiği şekilde o bölgenin en ferah bambu evlerini gerçekleştirerek mazlumların kullanımına sunuyor. Yaklaşık 500 işçinin çalıştırıldığı bambu ev yapımında şu ana kadar 3 köy bitirilerek mazlumlara teslim edildi. yeni bambu evlerin yapımıda tüm hızıyla devam etmekte. İHH Güngören Şube Başkanı Nurettin Seyyar kendide bambu evlerinin yapımında kısa bir süre çalışarak bu hizmetinde feyz ve bereketinden faydalandı. Bambu kamp evleri Güneş paneli ile aydınlatılırken yapılan su kuyularından elde edilen sularında hijyen ortamında kullanımına sunuluyor. Kampda açılan sınıflarda fen eğitimi verilirken Kur’an-ı Kerim ile hafızlık dersleride ayrıca devam ediyor. Ziyaretin ikinci günündede İHH’nın çok özel yaptığı kampları ziyaret ederken verilen hizmetlerin ne kadar kutsal olduğunu bir daha gördük. Kamplar içinde açılan okullarda öğrencilere hijyen malzemesi dağıtıldı. Çocukların mutluluklarını tarif edecek kelimeler tükenmişti. Bambu evlerin içerisindeki yaşam alanlarını gördükçe Peygamber Efendimiz (sas)’in Sahabeleri’nin İslamiyeti yaymak için bir hasır üzerindeki yaşantılarını bir daha gördük. İslam dinini yaşamak için, zalimlerin elinden kaçarak komşu devletlerin sınırlarında verilenle yetinerek dinlerini yaşamak belkide Allah katında en makbul ödülle ödüllendilecekler. Kimi İslam devletleri karınlarını kaşırken Türk millet her zaman olduğu gibi dünya mazlumlarının yanıbaşında oluyor. Dertleri ile dertlenip kendine görev çıkartıyor.
Sağlık bakanlığının Cok’s Pazar’a yaptığı sahra hastanesini de ziyaret ettiğimizde Türk hekimleri ve sağlık görevlileri her zaman her yerde görev verildiğinde dünya mazlumlarının yanı başında olduklarını gururla görevlerini yerine getirdiklerini gördük, şahitlik ettik.
Nurettin Seyyar / İHH Başkanı: Buradaki amaç ümmeti şahit kılmak
Giden herkes televizyonda ki gibi olmadığını gördüler. Bence Arakanlılar da Mekke dönemini yaşıyorlar. Mekke döneminde de insanlar evlerinden sürülüyorlardı. Hicret etmek zorunda kalıyorlardı. Burada da aynı durum var. Sadece dinlerinden dolayı. Budist olsalar bu işkence çekmeyeceklerdi. İl başkanlarıyla bir heyet yapacağız. Bir de Güngören deki kişilerle bir heyet yapacağız. Allah herhalde Türkleri yardım etmesi için yarattı. Kızılay’ıyla, Sağlık Bakanlığıyla, İHH’sıyla ve 20 küsür stk’sıyla orda bulunuyor. Tüm vakıflar olmayabilir ama hepsi Türk bayrağını dalgalandırıyor. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi eski Osmanlı geri geliyor.
Aydın Hacıabdullahoğlu / Aydın Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı: Türkiye de yediğimiz yemek haram bize
Kıyaslayınca oluşan zararları karşılayacak değiliz. Şöyle söyleyeyim Türkiye de yediğimiz yemek haram bize. İbadetlerini tam yapıyor biz halimize şükretmiyoruz. Müslüman’a Müslüman yardım ediyor. Başka dinlerden yardım eden yok. Allah Türkiye’den razı olsun. Orda bir kaç kuruluş var Hıristiyan onlarda Hıristiyanlara yardım ediyor. Ülkemizden Allah razı olsun. Çadırlarda yardımlar oluyor. Herkes buraya yardıma geldi. Biraz merhameti olan insan gelip görmesi lazım buraları.
İsmail Ortak / Enerji Triko Yönetim Kurulu Başkanı: Yardımseverliğimiz Ecdadımızdan bulaşmış
İlk duyduğumda duraksadım Arakan’a mı gideceğiz diye. Geldiğimde hallerine çok üzüldüm. Bu sıkıntılı durumda nasıl yaşadıklarını bilmiyorum. Allah onlara yardım etsin. Bizede inşallah bu işin ardından koşmayı nasip etsin. Çalışan insanlar var tabii ki. Allaha şükür yardım konusunda ülkemiz duyarlı. Allah bozmasın. Ecdadımız bu işin temelini yapmış. Onlarada bizede bulaşmış. Allah inşallah bize de nasip eder.
Birol Tuyun / Nur İthalat Yönetim Kurulu Başkanı: Çocuk her yer de çocuk. Hepsi cennet kokuyor En başta İHH’ya teşekkür ederiz. Bize bu fırsatı verdiği için. Güzel bir seyahat oldu. Buradakilerin mazlum olduğunu biliyorduk. Buraya geldikten sonra içler acısı bir durumda olduğunu gördük. Günlük yiyeceklerini içecekleri karşılanıyor. Bekliyorlar birileri bir şeyler dağıtsın diye. Çocuk her yer de çocuk. Hepsi cennet kokuyor. Biz ne kadar şükretsek azdır. Yardım konusunda Allah Türk milletinden razı olsun. Tüm dünya Türkiye Müslümanlarına bakıyor. Bundan sonra Arakan’a karşı duyarlı olunması için sosyal medyadan paylaşımlar yapacağım. Sadece gıda değil temizlik ürünleri de gönderilmeli. En azından Müslümanların onların yanında olduğunu bilmeleri bile yetiyor onlara. Gelip görsün insanlar Arakan’ı.