9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
Güngören İlçe Sağlık Müdürlüğü, 9 Şubat Sigarayı Bırakma günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Güngören İlçe Sağlık Müdürlüğü, 9 Şubat Sigarayı Bırakma günü dolayısıyla yayınladığı basın açıklaması'nda şu ifadeler kullanıldı:
Tütün kullanımı, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Tütün kullanımının dünya çapında insan sağlığını tehdit edebilecek boyutlara ulaşması nedeniyle Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanarak 2003 yılında ülkelerin onayına sunulmuştur. Bugün itibarıyla 178 ülke tarafından imzalanan “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS)” ülkemiz tarafından 2004 yılında imzalanmıştır.
Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesinin imzalanmasıyla ülkemizdeki tütün kontrolüne yönelik çalışmalar ivme kazanmıştır. Bu çalışmalar, sadece tütün yasakları ve cezalarını kapsamamış, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarıyla desteklenmiştir. Ayrıca medya kampanyaları çerçevesinde birçok eğitici kamu spotu yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir.
Tütün dumanına maruziyetin önlenmesi, tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımının yasaklanması, tütün mamulleri üzerindeki vergilerin artırılması, tütün kullanımının zararlarını açıklayıcı geniş medya kampanyalarının düzenlenmesi ve sigara bırakmayı kolaylaştırıp teşvik edecek politikaların uygulanması çalışmaları ile ülkemiz genelinde büyük başarı elde edilmiş,
Ülkemizin tütün kontrolü çalışmalarıyla geldiği nokta, DSÖ tarafından 2013 yılında Panama’da yayımlanan “2013 Küresel Tütün Epidemisi Raporu”nda tüm dünyaya örnek gösterilmiş ve Türkiye’nin tütün kontrolü alanında lider olduğu ilan edilmiştir.
Yapılan tüm çalışmalara rağmen sigara hala önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Sigara içmenin kişi ve toplum sağlığı üzerinde ki başlıca Zaraları;
1) Sigara içmek öncelikle akciğer kanseri, kronik bronşit ve astıma neden olur.
Akciğer aracılığı ile vücudunuza zarar veren sigara dumanı partikülleri yıkıcı etkilerini hemen başlatır. Sigara dumanının sıcaklığı duman içindeki çeşitli maddeler nefes borusundaki koruyucu tüycüklerin ve salgı bezlerinin yapısını ve işleyişini bozar. Sigara içmek öncelikle akciğer kanseri, kronik bronşit ve astıma neden olur. Bu hastalıklar aynı zamanda sigara içenler arasındaki başlıca ölüm nedenleridir. Sigara dumanındaki karbonmonoksit gazı, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır ve dokular yeterince oksijen almadığından egzersizde çabuk yorulma ortaya çıkar.
2) Akciğer kanserlerinin %90'dan fazlasının nedeni sigaradır.
Kanser ölümlerinin %30' undan sigara sorumludur. Akciğer kanseri hemen hemen bütün ülkelerde en sık görülen ve en fazla sayıda ölüme neden olan kanser türüdür. Sigara içenlerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Sigara içmeye ne kadar erken yaşta başlanmışsa, ne kadar uzun süreden beri sigara içilmişse ve günde ne kadar fazla sigara içiliyorsa akciğer kanserine yakalanma riski o ölçüde fazladır.
3) Sigara erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur.
4) Sigara erken ve önlenebilir ölümlerin başlıca nedenidir.
Dünyada her yıl sigaraya bağlı nedenlerden beş milyondan fazla erken ölüm gerçekleşmektedir.
5) Sigara dumanından pasif olarak etkilenenlerde de ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.
6) Bebeğimin sağlığı herşeyden önemli.
Gebelik esnasında sigara kullanımı hem anne hem de bebek sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Gebelik esnasında sigara kullanan annelerin bebeklerinde düşük doğum kilosu, ani ölüm sendromu, bebeğin anne karnında ölmesi, ileriki dönemlerde davranışsal sorunlar görülmesi gibi pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir.
7) Çocukların çevresel sigara dumanına maruz kalması.
Akciğerlerin gelişimini negatif etkiler, solunum sistemi enfeksiyonları ve çocukluk çağı astımı gibi hastalıkların görülme oranını artırır. Sigara dumanı ve temasın çoğalması ile bu problemin şiddeti de çoğalır.