2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreninde Başsavcı Hüseyin Gümüş ; Adalet ancak mahkeme salonlarında tecelli eder

AHA İSTANBUL - Başsavcı Hüseyin Gümüş Eline mikrofonu veya klavyeyi alan birilerinin mahkeme kararlarını elestirmesine hatta hüküm kurmasına adalet teşkilatına saygısızlık olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Bakırköy Adliyesi atrium alanında 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni düzenlendi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Gümüş ve Bakırköy Adalet Komisyonu Başkanı Hazar Turan Alim’in ev sahipliğinde düzenlenen törene İstanbul Valisi Sayın Davut Gül, Onur Konuğu olarak Aziz Şehidimiz Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın Kıymetli Babası Sayın Hakkı Kiraz, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Murat Boylu, , İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Metin Sarıhan, , İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz,  İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, İstanbul Anadolu Komisyonu Başkanı Ahmet Kaya, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı Vedat Yiğit, Küçükçekmece Adalet Komisyonu Başkanı Haşim Özaydın, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Aydın, Beykoz Cumhuriyet Başsavcısı Barış Duman, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Sağlam, Silivri Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Yusuf Böke, Çatalca Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Tunç, Bakırköy Kaymakamı Recai Karal, Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri, 1 Nolu Baro Başkanı Av. Filiz Saraç, 2 Nolu Baro Başkanı Av. Yasin Şamlı, Hâkimler- Cumhuriyet Savcıları, Avukatlar ve Bakırköy Adliyesi Personeli katıldı.

Tören Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, İstiklâl Mücadelemizin aziz şehitlerini, terörle mücadele şehitlerimizi, Aziz Şehidimiz Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı ve tüm yargı şehitlerimizi, vatan uğruna can veren güvenlik güçlerimizi ve vatandaşlarımızı anmak üzere bir dakikalık saygı duruşu ardından İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Bakırköy Adliyesi Başsavcısı Hüseyin Gümüş’ün güne ve gündeme dair konuşmaları ile konuşmalarıyla program devam etti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Gümüş konuşmalarında Adaleti ve adalete olan güveni bir kez daha dile getirerek “2024-2025 Adli Yıl Açılış Törenimize hoş geldiniz; şeref verdiniz. Bu gün, İstanbul Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri ile İstanbul’da bulunan tüm adliyelerin yöneticileri ve yargı mensuplarımızla adli yıl açılış törenine ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Törene katılmak suretiyle bizi onurlandırdığınız için Adliyemiz adına hepinize en içten duygularımla teşekkürlerimi, selam ve saygılarımı sunuyorum.

Vatandaşlarımızın hak arama ve hakkına kavuşma konusunda beklentilerine cevap vermek için, artan iş yükü ve zorluklara rağmen, gece gündüz özveriyle çalışmaktadır. Yılmadan yorulmadan çalışan tüm Adalet teşkilatı çalışanlarını tatmin eden yegâne duygu, üstlendikleri kutsal görevin bilincinde olarak, vicdanlarının rahat ve huzurlu olmasıdır.

 

Adalet devletin, savunma adaletin temelidir. Avukat olmadan Bağımsız savunma, bağımsız savunma olmadan yargılama olamaz. Adaletin terazisi, Hak ve adaletin tecellisi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü için görev yapan Avukat meslektaşlarımızın değerli katkıları ile dengelenmektedir.

 

Adalet ancak mahkeme salonlarında tecelli eder.  Sokağa, televizyon ekranlarına ve sosyal medya mecralarına taşınan adalet hukuka olan güveni zedeler ve zamanla yok eder. Hukuk eğitimi ya da bilgisi olmadığı halde Eline mikrofonu veya klavyeyi alan birilerinin mahkeme kararlarını,  tarafsızlık ve bilimsellikten uzak bir anlayış ile yorumlaması, hatta hüküm kurması, hem adalet teşkilatımıza, hem de fedakâr mensuplarına karşı yapılmış büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır. Ve maalesef bu Milletimizin adalet sistemine olan inancını da zayıflatmaktadır.

Milletimize daha kaliteli daha hızlı yargı hizmetinin sunulması, hukuk devleti vasfını güçlendirilmesi, adalete erişimin kolaylaştırılması, amacıyla, şimdiye kadar pek çok yargısal reform yapılmıştır, Bu reformların,  artan iş yükü ve iş yoğunluğu adliye binalarının fiziksel kapasitelerinin yetersizliği de göz önüne alınarak mali sosyal hak ve alanlarda da devam ettirilmesi tüm adliye çalışanlarımızın ortak beklentisidir. 

Sayın Valim, Sayın Meslektaşlarım, Saygıdeğer konuklar,

Devletimizin bütünlüğüne, milletimizin birlik ve beraberliğine, demokrasimize ve yargı bağımsızlığına kasteden FETÖ, DEAŞ, PKK, PYD gibi eli kanlı terör örgütlerine ve paralel ihanet çetelerine organize suç örgütlerine kadın ve çocuk istismarcılarına karşı hukuk, adalet ve demokrasiden taviz vermeden sürdürdüğümüz her türlü suç ve suçla amansız mücadele, geçmişte olduğu gibi, yeni adli yılda da, Sizlerle, suç ve suçlularla ile mücadelede canla başla görev yapan Kolluk güçlerimiz ve Milletimiz ile dayanışma içinde aynı azim ve kararlılıkla devam edecektir.

Adaletin tecellisi uğrunda görev yaparken şehit düşen Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere tüm yargı mensuplarımızı rahmetle yâd ediyorum. Yine bu vesileyle 6 Şubat depremlerinde yıkıntıların altında kalarak vefat eden 231 yargı çalışanımızın her birine ve geçen adli yıl içinde hayatını kaybeden meslektaşlarımıza Allahtan rahmet emekli olanlara da sağlıklı huzurlu bir yaşam diliyorum.

Hak ve adaletin tesisi için tüm adliyelerde fedakârca görev yapan hâkim, savcı meslektaşlarımızın, avukatlarımızın, adli personelimizin yeni adli yılını kutluyor, görevlerinde başarılar diliyorum.  Yeni adli yılın, insanlığa, ülkemize, milletimize adalet, barış ve mutluluk getirmesini temenni ediyor hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

Konuşmanın ardından yapılan kokteyl ile açılış sona erdi.